Καλλιθέα Χαλκιδικής

Η Καλλιθέα είναι χωριό και έδρα του ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Κασσάνδρας του νομού Χαλκιδικής. Το Δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας περιλαμβάνει εκτός από την έδρα και τον οικισμό Σωλήνα. Προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο, εξαιτίας των παραλιών της και της ανεπτυγμένης τουριστικής υποδομής.
Ιστορικά στοιχεία
Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική. Στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, Εγκέλαδος. Ο ‘Aθως πάλι χηματίστηκε από το βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο ομώνυμος Γίγαντας, μα και η Σιθωνία οφείλει το όνομά της στο Σίθωνα, το γιο του Ποσειδώνα. Η επιστημονική έρευνα πάντως έχει καταδείξει ότι η γεωμορφολογία της παλαιοντολογικής Χαλκιδικής ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Διαφορετική σίγουρα ήταν και η χλωρίδα και η πανίδα της. Επίσης τα ευρήματα στο Σπήλαιο των Πετραλώνων απέδειξαν ότι η παρουσία του ανθρώπου εδώ ξεπερνά τις 700.000 χρόνια, ενώ το κρανίο του αρχανθρώπου υπολογίζεται πως έχει ηλικία 200.000 ετών περίπου.

Αρχαιολογία

Η περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στην Καλλιθέα έχει ανασκαφεί ιερό του Διονύσου και των Νυμφών, τμήμα του ιερού του Άμμωνα Δία (ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή από τον 5ο αιώνα π.Χ.) και η περιοχή του βωμού. Στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. κατασκευάστηκε μεγάλος ναός δωρικού ρυθμού, προς τιμή του Άμμωνα Δία. Ο Διόνυσος είχε ήδη αρχίσει να λατρεύεται στην περιοχή από τον 8ο αιώνα π.Χ., όπως φανερώνουν μια σκάλα σκαλισμένη στο βράχο και μια σπηλιά που ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του θεού.
Νεότερα χρόνια
Το χωριό ιδρύθηκε το 1925 από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον ελληνικό χώρο έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Προτού εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, στην περιοχή λειτουργούσε αγρόκτημα, ιδιοκτησία Ρώσων μοναχών. Οι κάτοικοι ίδρυσαν τον οικισμό Νέος Μάλτεπες και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό αυτό μετά το 1950 μετονομάστηκε σε Νέα Καλλιθέα και τελικά σε Καλλιθέα, εξαιτίας της ωραίας θέας που προσφέρει. Τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν στον οικισμό και κάτοικοι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρωσικού τύπου εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται κοντά στο ιερό του Δία.
Παράλληλα με την διαμονή σας εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής. Η διεύθυνση είναι πάντα πρόθυμη να σας πληροφορήσει σχετικά με εκδρομές και επισκέψεις που μπορείτε να κάνετε.

Οδοιπορικό Κασσάνδρας

Αν πάρουμε το δρόμο της Κασσάνδρας, η πρώτη κωμόπολη που συναντούμε είναι η Νέα Ποτίδαια χτισμένη πάνω στο στενότερο σημείο της χερσονήσου της Κασσάνδρας στην είσοδο της χερσονήσου. Η πλωτή διώρυγα με 125 μέτρα πλάτος που χωρίζει το Θερμαϊκό από τον Τορωναίο κόλπο την τέμνει στη μέση και χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ. Τα τείχη της αρχαίας Ποτίδαιας, η οποία καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας και στη θέση της ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο η Κασσάνδρεια, είναι μέρος των λίγων ερειπίων που σώζονται δίπλα στη μεγάλη γέφυρα πάνω από τη διώρυγα.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας περνάμε από τη Νέα Φώκαια, 15 μόλις χλμ. από τα Μουδανιά, με τα βραχώδη δαντελένια κι απόμερα μικρά ακρογιάλια της.
Αξιοθέατα που συνθέτουν τον ιστορικό χαρακτήρα του χωριού:

  • Ο βυζαντινός πύργος της, (πύργος του Αποστόλου Παύλου), θαυμάσια διατηρημένος, χτισμένος το 1407 πάνω σε αρχαίο ταφικό έργο και
  • Το αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, ένας λαξευτός διάδρομος μέσα σε βράχο που καταλήγει σε υπόγειο θάλαμο.

Μετά από 5 χμ.ακόμη φθάνουμε στην Άφυτο που χτίστηκε στη θέση της αρχαίας Αθύτου, η οποία έκοβε και δικό της νόμισμα με την κεφαλή του προστάτη της πόλης Άμμωνα Δία.
Αξίζει να επισκεφθούμε:

  • Τον παραδοσιακό οικισμό της Αφύτου με πολλά παλιά σπίτια.
  • Την παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με τρούλο του 1858.
  • Το μπαλκόνι του οικισμού, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
  • Τον «Βράχο», απ’ όπου ατενίζουμε τη Σιθωνία, τον Τορωναίο κόλπο, αλλά και τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
  • Την Ακρόπολη της αρχαίας Αθύτου.

Μετά από άλλα 3 χμ. νοτιότερα μπαίνουμε στην Καλλιθέα, το πιο κοσμοπολίτικο θερινό κέντρο της Κασσάνδρας καθώς και μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή, με τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα πολλά παραδοσιακά οικογενειακά καταλύματα, την πλούσια σε ποικιλία αγορά της, καθώς και την έντονη νυκτερινή ζωή της, η Καλλιθέα αποτελεί ιδανική αφετηρία για μονοήμερες εκδρομές στην γύρω περιοχή για να γνωρίσει κανείς τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου.
Τα πιο σημαντικά από τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι:

  • Το ιερό δωρικού ρυθμού του Άμμωνα Δία
  • Το ιερό του Διόνυσου και των Νυμφών και
  • Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Αν από τη Ν. Φώκαια στρίψουμε δυτικά στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο περνώντας δίπλα από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας, φθάνουμε στον παραθαλάσσιο και γραφικό οικισμό Σάνη που θεωρούνταν η είσοδος στον Θερμαϊκό κόλπο με τον πύργο του Σταυρονικήτα στο ακρωτήρι Πύργος. Η Σάνη είναι επίσης γνωστή και για την ομώνυμη πολυτελή ξενοδοχειακή υποδομή. Από τη Σάνη, ξεκινά μια εύκολη ορειβατική διαδρομή διαρκείας 2 ½ ωρών μέσα από τα δάση που περικλείουν την όμορφη παραλία της Σάνης, με θέα τον υδροβιότοπο της Σάνης και μια αποικία χελωνών που ζουν σε μια μικρή λίμνη δίπλα στις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας. Επίσης, μια από τις ομορφότερες ορειβατικές διαδρομές της Χαλκιδικής είναι το μονοπάτι από τον οικισμό Σάνη μέχρι τη Σίβηρη, ένα μακρύ μονοπάτι 20 χιλιομέτρων μέσα από σκιερές δασώδεις περιοχές γεμάτες σαύρες, πουλιά και πεταλούδες, πάντοτε με πανοραμική θέα του κόλπου. Όποιος επιθυμεί συντομότερη διαδρομή μπορεί να τερματίσει στη μέση περίπου, στο Σάνη Κάμπιγκ.
Στη συνέχεια, μετά τον επίσης παραθαλάσσιο οικισμό Ελάνη, θα ανηφορίσουμε προς την ορεινή Κασσανδρεία με πολλά σπίτια του 19ου αιώνα, που είναι διοικητικά το κέντρο της Κασσάνδρας. Το χωριό, έχοντας πάρει το όνομά του από το βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας, περιβάλλεται από πλούσια σε βλάστηση καταπράσινα δάση. Από την Κασσανδρεία, αν συνεχίσουμε δυτικά, φθάνουμε σε 4 χλμ. στο παραλιακό χωριό Σίβηρη, το οποίο έχει εξελιχθεί σε πνευματικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, εφόσον αποτελεί με το ανοιχτό θέατρό του το επίκεντρο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή. Στα 6 χλμ. από τη Σίβηρη ή 10 χλμ. μετά την Κασσανδρεία, συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς νότο στο βουνό, συναντούμε το Κασσανδρινό και τη Φούρκα, ορεινά χωριά πνιγμένα στο πράσινο, με τους κατοίκους τους να ασχολούνται με τη γεωργία και τη μελισσοκομία. Κατηφορίζοντας από το βουνό δυτικά προς τη θάλασσα, συναντούμε τη Σκάλα Φούρκας, το επίνειο του χωριού Φούρκα και συνεχίζοντας στον παραλιακό δρόμο και περνώντας από Αγαιοπελαγίτικα, Ποσείδι, Καλάνδρα, καταλήγουμε στη Μόλα Καλύβα, το επίνειο του χωριού Κασσανδρινό, 44 χμ. πλέον από τα Μουδανιά.
Συνεχίζοντας πάντα παραλιακά περνάμε από τους παραθαλάσσιους οικισμούς Άγιο Ιωάννη, Ανέμη και Νέα Σκιώνη με την Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και καταλήγουμε στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής, γνωστά για τις ιαματικές πηγές τους. Όλες αυτές οι μαγευτικές παραλίες είναι γεμάτες ξενοδοχεία, πλαζ, ταβέρνες εστιατόρια αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Ναός του Ποσειδώνα πάνω στο ακρωτήριο Ποσείδι με τον περιστροφικό φάρο του και τα ερείπια της αρχαίας Μένδης δίπλα στην Καλάνδρα, ένα ήσυχο χωριό που δημιουργήθηκε τη Βυζαντινή εποχή. Από την παραλία του Ποσειδίου μπορεί κανείς να απολαύσει μια εύκολη κυκλική περιπατητική διαδρομή 2 ωρών πάνω στα πευκόφυτα βουνά με τη θαυμάσια θέα της ακτής καθώς και του κάμπου με τα ελαιόδεντρα προς την Καλάνδρα. Από τη Νέα Σκιώνη μπορούμε να ανηφορίσουμε ανατολικά στο βουνό μέχρι τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου και να προχωρήσουμε μέχρι το γνωστό παραλιακό θέρετρο Πευκοχώρι στην άλλη πλευρά του ποδιού ή να συνεχίσουμε παραλιακά μέχρι τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής.
Η Αγία Παρασκευή, ένα μεσόγειο γραφικό χωριό με παραδοσιακά σπίτια χτισμένα μέσα στο πευκοδάσος διαθέτει, νοτιότερα στα Λουτρά, φυσικές ιαματικές πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες και υδροθεραπευτήριο, προσφέροντας μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Έχουμε ήδη αφήσει, πριν από την Αγία Παρασκευή την παραθαλάσσια διαδρομή μας, γιατί όλες οι ακτές είναι πλέον βραχώδεις και προχωρούμε από την ορεινή επαρχιακή οδό μας μέσω του μικρού οικισμού Ακρίτας «ευ ζην» μέχρι το Παλιούρι, ένα μικρό μεσόγειο χωριό με πέτρινα σπίτια και καλντερίμια. Από κει, μπορούμε να μπούμε σ’ ένα πιο μικρό επαρχιακό δρόμο για να φτάσουμε περνώντας από τα Ξυνά στο Κάνιστρο, το νοτιότερο χωριό στη μύτη του ποδιού. Ή απ’ το Παλιούρι μπορούμε να συνεχίσουμε παραλιακά από την άλλη πλευρά της Κασσάνδρας, στο Σιγγιτικό πλέον κόλπο, μέσω των ακρωτηρίων Ακρωτήρι, Αληνάκι και Γλαρόκαβος και να περάσουμε από φυσικά λιμανάκια που βρίσκονται στα χωριά Χρούσσω, Γλαρόκαβος και Πευκοχώρι και απλώνονται σε μία παραλία μήκους 6 χιλιομέτρων. Καραβάκια πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια προς τη Σιθωνία και τον Άθω. Αξίζει ακόμη να επισκεφθεί κανείς το «Τσικάρι», την ορεινή πλευρά του Πευκοχωρίου, με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Από το Πευκοχώρι ακολουθώντας νοτιοδυτικά τον ορεινό δρόμο φθάνουμε πάλι ψηλά στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου.
Αν συνεχίσουμε την παραθαλάσσια οδό, περνάμε από γνωστά θέρετρα με αρκετά αναπτυγμένη βραδινή ζωή, όπως η Χανιώτη στα 4 χμ., το Πολύχρονο (η αρχαία Νεάπολη) στα 9 χμ. και η Κρυοπηγή στα 14 χμ., χτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτο λόφο με θέα τον κόλπο της Κασσάνδρας.
Στο Πολύχρονο αξίζει να επισκεφθούμε:

      • Το δασωμένο λοφίσκο της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης
      • Το αρχαίο νεκροταφείο
      • Την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε το 1912
      • Την πλατεία του Χριστού με την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού η οποία χρονολογείται από το 1863
      • Το υπαίθριο ελαιοτριβείο με το πιεστήριο και τέλος
      • Τη μοναδική λίμνη Μαυρόμπαρα, μόλις 3 χμ. από το Πολύχρονο προς το βουνό, έναν υδροβιότοπο όπου αναπτύσσεται ένα ξεχωριστό είδος χελώνας, γνωστό ιδιαίτερα στο εξωτερικό ως χελώνα της Μαυρόμπαρας Χαλκιδικής.

source: www.halkidikiguide.gr

Πλησιέστερες Παραλίες

Παραλία Κρυοπηγής
Το πράσινο του πεύκου φτάνει μέχρι την καταγάλανη παραλία, που προσφέρει υπέροχη θέα στη θάλασσα του Τορωναίου και ολόκληρη τη Σιθωνία.
Παραλία Ν. Φώκαιας
Αποτελούν πόλο έλξης τουριστών, καθώς το χωριό έχει να επιδείξει μια μοναδική φύση,
Παραλία Καλλιθέας
Μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές της όμορφης χερσονήσου της Κασσάνδρας,
Παραλία Αφύτου
“Τόποι που με του φεγγαριού το αλησμονάνθι και του ήλιου τους χυμούς με θρέψατε,
Παραλία N. Σκιώνης
Η παραλία της Νέας Σκιώνης απέχει 110 χλμ περίπου απο τη Θεσσαλονίκη.